Minimalizmus. Zero waste. Tudatosság.

Spórolni menő.

Spórolni menő.

Zero waste - Útközben

2017. március 23. - Spórolni Menő

Előbb-utóbb minden zero waste fan eljut odáig, hogy már el sem indul otthonról az elmenős pakkja nélkül :)

lunchbots-quad-stainless-steel-food-container-four-section-design-perfect-for-healthy-snacks-sides-or-finger-foods-on-the-go-zero-waste-dishwasher-safe-and-bpa-free-stainless-steel-0-4.jpg

foto @google

Könnyen el lehet veszni a csodálatos, minimál dizájn, előre kapható zero waste termékekben, de első körben nem az a lényeg, hogy újabb dolgokat vásárolj. Először mindig nézz körül otthon, és használd, amid már eleve megvan. Jelenleg még én is műanyag dobozokat használok, de majd ráérek akkor megvenni a csodás dizájn dobozomat, ha ezek tönkremennek.

A lényeg, hogy csökkentsd az útközben termelt szemét mennyiségét. Egy zacskó nasi itt, egy kávé ott, és máris rengeteg szemetet termeltél. Azzal, hogy amit csak lehet otthon elkészítesz, és magaddal viszel nem csak a szemét mennyiségét csökkented, de hidd el, egészségesebb is lesz, amit eszel.

A legtöbb zero waste blog az alábbiakat ajánlja útközben:

  • textilszatyor
  • textil szalvéta
  • újrahasználható evőeszköz
  • újrahasználható szívószál
  • újrahasználható bögre és/vagy kulacs
  • ételesdoboz
  • befőttes üveg

zero_waste_travel_03.jpg

foto @google

Aki igazán hardcore, az vihet magával mindent, hátha szükség lesz rá, én általában indulás előtt átgondolom, mire lesz valójában szükségem, és azt viszem magammal. Nézzük, én mit viszek magammal.

  • textilszatyor - ez mindig van nálam, általában több is. Alapvetően hátizsákkal járok, így ritkán van szükség arra, hogy zacskót vegyek, de ha van nálam textilszatyor is, akkor biztos megúszom, hogy vennem kelljen.
  • textil szalvéta - ez egyelőre nincs nálam, mivel még csak néhány darabot sikerült beszereznem - a leselejtezett ruháimat cseréltem rájuk egy csoportban - így ezeket egyelőre itthon használjuk. A gyerkőc hamizós pakkjában viszont már egy konyharuhát szoktunk magunkkal vinni papír vagy nedves törlőkendő helyett.
  • evőeszközök - mivel Pindurival még nem megyünk hosszú utakra, ezért nincs még nagy szükség arra, hogy ételt vigyünk magunkkal, de ha kitavaszodik, és hosszabb utakra megyünk, akkor egy garnitúrát fogunk vinni az itthoniakból.
  • szívószál - amúgy sem használok útközben szívószálat, úgyhogy ez alapból kiesett.
  • bögre és kulacs - a kulacs az, ami mindig van nálunk. Egyelőre műanyagot használunk, mivel ez még volt otthon, ezért először ezeket használjuk el. Mivel a kis csillámpónis üvegem kezd már rosszul zárni, és a párom is elhagyta az egyik vizesüvegünket, így lassan időszerű lesz a beszerzés. Ha sor kerül rá, akkor nemesacélt fogok venni, ez jobb újrahasznosítás szempontjából. Ha a gyerkőccel sétálni megyünk, általában viszek magammal kávét vagy teát, ha szükségem lenne egy kis koffein-bombára. Ehhez egy olyan termobögrét használok, amit még Dániából hoztam haza. Amíg ez bírja, addig nem váltok.
  • ételes doboz - egy kedves barátnőmtől kaptam ajándékba egy Avengers-es uzsidobozt, jelenleg ezt használom. Van még itthon néhány műanyag doboz Dániából, ha ezek is elkopnak majd, akkor jöhet egy dizájnos nemesacél darab :)
  • befőttes üveg - jelenleg nem viszek magammal ételt, de amikor még dolgoztam, rendszeresen készítettem magamnak üveges ebédet. Ennek az a lényege, hogy egy befőttes üvegben rétegezed az ebéded vagy a salátád összetevőit, és amikor kiborítod a tányérra, hipphopp kész is az isteni finom, gyönyörű ebéd.

Azzal, hogy ez a néhány eszköz mindig kéznél van, könnyebb rávenni magam, hogy ezekkel induljak el otthonról. Nézz körül te is otthon, hogy mit tudsz ilyen célra használni, vagy ha szükséges, járj utána és vedd meg őket és kezdj még ma tudatosabb életet.

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolnimeno.blog.hu/api/trackback/id/tr1912355669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2017.03.24. 07:18:20

"Van még itthon néhány műanyag doboz Dániából..." - dicsekszel, vagy panaszkodsz?
süti beállítások módosítása