Minimalizmus. Zero waste. Tudatosság.

Spórolni menő.

Spórolni menő.

20 tipp - Hogyan spórolj a bevásárláson

2017. március 20. - Spórolni Menő

img_5211.JPG

  1. Vásárolj szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. Nálunk éppen a téli szezonban kezdődött a hozzátáplálás. Egy ideig próbálkoztam mangóval és hasonlókkal, hadd szeresse meg a gyerek a gyümölcsöket, de amikor sokadszor futottam bele éretlen gyümölcsbe - meguntam. Maradtunk az alapoknál. Alma, körte, banán. Féltem, hogy megunja majd, de szerencsére nem. 
  2. Nézd végig az akciós újságokat. Apukáméknál láttam mindig, hogy végignézték az akciós újságot, és az alapján vásároltak be. Ezt akár egy heti menütervezéssel is összekötheted egy tea mellett.
  3. Tervezd meg a heti menüt. Nézz szét a hűtőben, a kamrában és a mélyhűtőben, és keress recepteket aszerint, hogy épp mi van otthon. Igazán hardcore-ok egy hónapra is tervezhetnek előre.
  4. Használd, ami otthon van. Használj olyan appokat, mint az Allrecipes, vagy a Yummly, ahol hozzávalók alapján kereshetsz recepteket. 
  5. Figyelj oda a lejárati időkre. Minden családban vannak termékek, amiket mindig megveszünk, aztán mindig elfeljtjük megenni. Nálunk ilyen például a retek, a mozzarella, a saláták. Segíthetnek az olyan appok, mint például a Food Expiration Date
  6. Próbáld ki a vegetáriánus diétát. Nem kell átállnod. Elég, ha egy rövid időre kipróbálod, mondjuk minden hónapban egy hétre. Légy kreatív. Izgalmas kaland lesz.
  7. Vásárolj leértékelt húst. Mi például csodálatos húsokat szoktunk beszerezni a német diszkontláncokban a lejárós hűtőben.
  8. A vásárlás után azonnal dolgozd fel amit vettél. A fent említett retek. Mostanában amikor hazaérek a vásárlásból, azonnal megtisztítom és felaprítom. Így jóval nagyobb az esélye, hogy már a vacsihoz megesszük.
  9. Vásárolj olcsóbb és drágább élelmiszereket vegyesen. Tervezz egyszerűbb ételeket, mint például a tészta és extrábbakat vegyesen.
  10. Vásárolj olcsóbb húsokat. Néha használj például marhalábszárat steak helyett.
  11. Neveld a saját zöldségeidet. Idénre projekt nálunk egy magaságyás, illetve tervben van néhány tő paradicsom is a teraszra.
  12. Járj többféle boltba. Fedezd fel, hogy mit melyik környékbeli boltban érdemes beszerezni. Ebben segítségedre lehet a 2-es pont. Érdemes összehasonlítani, hogy hol mennyibe kerülnek az alapvető élelmiszerek, mint például a tej, kenyér.
  13. Vásárolj az Aldiban, Lidl-ben. Mi már régóta járunk ezekbe a boltokba. Jó minőséget kínálnak elérhető áron.
  14. Járj termelői piacra. A helyi termelői piacon csak néhányan vannak, akik valódi termelők, őket onnan lehet megismerni, hogy kevés terméket árulnak egyszerre, és valóban csak olyasmit, aminek szezonja van. Az én kedvenc árusom például szeptember után már nem árul, holott a piac egész évben nyitva tart.
  15. Raktározz be, ha akció van. Ha elfér a fagyasztódban, akkor vásárolj be akkor friss élelmiszerekből, amikor épp akciósan kaphatóak. Tanuld meg mit hogyan tudsz tartósítani.
  16. Főzz be. Ugyanez igaz a zöldségekre és gyümölcsökre. Ha kertes házban laksz, szedd le és főzd be a gyümölcsöket a fákról, termessz zöldséget. Ha lakásban laksz, keress termelőket a piacon és vegyél szezonális gyümölcsöket, és tedd el télire. 
  17. Egyedül menj vásárolni. Nem tudom miért, de tényleg igaz, hogy ha egyedül megyek vásárolni, akkor könnyedén tartom magam a listához, és csak azt veszem meg, amiért a boltba mentem. Ha a párom is jön, akkor biztos, hogy túlvásárolunk.
  18. Ne vásárolj éhesen. Ugye nem kell magyaráznom? :)
  19. Ne vásárolj olyat, amire nincs szükséged. Biztosan szükséged van papírtörlőre? Nem hinném. Valódi törlőkendőkkel is le tudod törölni az asztalt. Én egy gardróbürítés után a kiselejtezett pólókat vágtam fel. Egy befőttes üvegben tartom őket a konyhapulton. Ha szükség van rá, bevizezem, letörlöm, amit kell, nap végén pedig megy a mosásba. Egyszerű, igaz?
  20. Nézz körül az alsó polcon. A felsőbb polcokon, szemmagasságban levő áruk általában drágábbak. Érdemes lejjebb is körbenézni.

groceriesweb.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolnimeno.blog.hu/api/trackback/id/tr4112349469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NastroAzzurro 2017.03.21. 11:14:40

Vágj disznót és dolgozd fel.

Duplaxiii 2017.03.21. 11:16:54

Régen röhögtem ilyen jót.
Szerintem egy fiatalt az anyukájának kellett volna tanítania, nem egy blognak.
Ma mi is az első szabály?
Gyereket akartok? Vegyetek egy kutyát!
Szóval, spórolni akartok?
Reklámok alapján? App-ok segítségével?
Trendi marketing mondjuk az olcsó piac helyett?
Ne is nézzük az apróbetűst? Hogy ami 300 nem biztos hogy olcsóbb a 400-nál.
Nem kellene megemlíteni a tömeget és az egységárat?
Mi a húst hentesnél vettük, vesszük. Zöldséget zöldségesnél, piacon.
Mert nem az az olcsó, nem az a spórolás, ha a végösszeg alacsonyabb, hanem
- minden elfogy
- ízlik, örömet okoz.
Ha spórolni akarsz, vegyél occsó kenyeret és 150 forintos műmargarint. Azzal kijössz 300 alatt naponta.
Alapszabály: ne reklám alapján vásárolj, ne támogasd a multimarketinget, legyél tudatos fogyasztó, te dönts és ne mások beszéljenek rá bármire is, keressd meg a forrásokat (vegyiárú=kínai, ugyanaz mint máshol, de 30%-al olcsóbb), ne a márkát nézd, hanem az "ízt", stb.
Cipőt a cipőboltból.
nem a kajablogger mondja a tutit! Egy falusi kis füstös vendéglő is jobb a sztárolt divatszaroknál.
Ez a filozófia nem spórolás, hanem önvédelem...

Duplaxiii 2017.03.21. 11:21:14

@NastroAzzurro:
Jó ötlet!
Csak azoknak, akiknek a blog szól, el kellene mutogatni: disznó!
Pedig mekkora buli, ha összeáll két három fiatal család és elmennek egy bérvágásra.
Kifizetik a disznót, van szakember és még viszik is az árut.
És volt egy remek napjuk.
De ezt nem lehet egy plázába, egy hiperszuper gagyiba.
Szerinted hányan sétálgatnak egy piacon a betevőre vadászva? Alkudozva a kistermelővel?
Egy fenéket! Be a hirdetett átverős egeresekhez és le a polcról a délvatukáni vadmalacalom pázsit desztillált hibridjét, 10000-ért! Mert ettől vagyunk "egészségesek".
És ostoba reklámokkal vezérel egyenfogyasztó.

eßemfaßom meg áll 2017.03.21. 11:32:19

Mondd, hogy ezt komolyan írtad, mert viccnek durva lenne ez a poszt

Lady Ann 2017.03.21. 12:52:17

Azé a magyar leakciózott hús nem a német leakciózott hús minőségű...

hdnctrl 2017.03.21. 13:47:55

"Vásárolj olcsóbb és drágább élelmiszereket vegyesen. Tervezz egyszerűbb ételeket, mint például a tészta és extrábbakat vegyesen."
Vagy, ha tényleg spórolni akarsz: vásárolj olcsóbb élelmiszereket, tervezz egyszerűbb ételeket. A drágákat hagyd ki.

"Vásárolj olcsóbb húsokat. Néha használj például marhalábszárat steak helyett."
1. Szóval ez a kettő felcserélhető, most már tudom.
2. Tehát ha nincs pénzed, ne egyél steaket, mert az drága.

Egyébként látom, 3 napja indult ez a blog... most kéne abbahagyni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.03.21. 16:11:02

Spórolni szeretnél? Halj éhen! Nem gyors módszer, de olcsó! :)))

2017.03.21. 18:16:20

Komolyan, App-ok kellenek, mert magadtól hülye vagy? Ez most tényleg nem vicc? App-ok nélkül minden sarkon átvágnának, vagy hogy?
Mellesleg, ha a húson akarsz vagy kell spórolni, akkor egyszerü: felejtsd el a marhát, vegyél sertést (még a lábszár is drágáb, mint sertéscomb). Ha még jobban akarsz vagy kell, akkor csirkét.
A vegetáriánus menüvel nem spórolsz. 1 kiló padlizsán héjastól, szárastól 600 forint kb, ez nagyjából 70 deka sertéscomb. Nos, melyikből is kell kevese a jóllakáshoz, melyikből is tudsz 2-3 napra elegendő kaját késziteni? Igen, a sertéscombbó, még ha az 70 deka is azért az árért, amiért 1 kiló padlizsánt kapsz (amit 1 nap alatt simán elfogyaszt egy 2-3 tagú család)

a nemzet fogatlan provokátora 2017.03.21. 22:47:25

A lejárat utáni dolgokat ugyanúgy kiraják konténerekben az áruházláncok mint nyugaton, és ingyen elvihető? Látam egy műsort, hogy nyugaton egész mozgalom épült a kidobott élelmiszer megszerzésére.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.03.21. 22:48:37

@Frady Endre: Hát igen, az üres pénztárca a legjobb fogyókúrás edző..:)

OlivRob 2019.09.23. 19:02:38

Ami még segít a spórolásban, az az online akciós újságot átnézése vásárlás előtt. Az appot is rátöltöttem a telefonomra a www.kimbino.hu -ról és szuperül működik.Ezzel sikerült valamennyit spórolnom minden hónapban :)
süti beállítások módosítása